Хліб до кінця року знову подорожчає

Наразі більшість хлібопекарів працюють на межі рентабельності, а деякі навіть у мінусі.

Про це повідомив директор ТОВ “Київхліб” Юрій Левченко.

За його словами, хлібобулочні вироби в 2025 році продовжать дорожчати, якщо 2024 року вони додали в ціні 20%, то 2025 року ріст становитиме ще 15-20%,

Зростання відбувається через те, що зросли затрати, насамперед на сировину, тобто борошно, на енергоносії, заробітна плата зросла. Крім того, Левченко наголосив, що наразі більшість хлібопекарів працюють на межі рентабельності, а деякі навіть у мінусі.

Оцінюючи перспективи та тенденції галузі в 2025 році, директор “Київхлібу” відзначив ріст попиту на хліби простих рецептур у тоннах. Водночас спостерігається падіння продажів пшеничних, булочних і здобних виробів. Тобто, за його словами, попит на більш маржинальні продукти в тоннах зменшується.

Серед основних проблем галузі експерт назвав:

  • вимивання обігових коштів у переробних підприємств через низьку рентабельність виробництва,
  • енергетичну залежність,
  • зниження купівельної спроможності українців,
  • логістичні складнощі,
  • обмеження експорту і тінізацію ринку, яка досягла 40-50%.

Левченко зазначив, що на ринку працює близько 4 тис. виробників, які виготовляють та продають хліб і серед виробників існує дуже велика конкуренція.

Вирішити ситуацію, на думку директора “Київхлібу”, допоможуть:

  • автоматизація промислового виробництва,
  • застосування інноваційних технологій, зокрема штучного інтелекту,
  • зміна каналів збуту,
  • розвиток фастфуду і стрітфуду,
  • франчайзингові схеми роботи;
  • акцент на свіжому здоровому хлібі.

Відомо, з 2026 року харчування стане безкоштовним для всіх українських школярів.