Влітку люди традиційно споживають більше ягід, сезонних овочів та фруктів. Але, разом із користю ці продукти можуть містити надлишок нітратів, які є небезпечними для здоров’я.
Нітрати — це добрива, які використовуються для вирощування зелені. У великих дозах вони можуть бути шкідливими, особливо для дітей, вагітних та людей із хронічними хворобами.
«Надмірне вживання таких речовин небезпечне. Держпродспоживслужба щоденно контролює ситуацію, але відповідальність має бути спільною — як у виробника, так і в споживача», — зазначив заступник голови установи Володимир Кустуров.
Українців закликають бути уважними до того, що потрапляє на їхній стіл, і завжди перевіряти, звідки походить продукція.
Існують певні поради, як убезпечити себе:
- купуйте овочі і фрукти тільки в перевірених місцях з лабораторним контролем;
- уникайте занадто великих чи яскравих плодів — це може бути ознакою надлишку добрив;
- етельно мийте зелень та інші продукти;
- знімайте шкірку, серцевину, стебла — там найбільше нітратів;
- не їжте овочі із ознаками псування;
- якщо вирощуєте самі — дотримуйтесь норм агротехніки.
Як зазначають фахівці, безпечні рівні нітратів регулюються наказом МОЗ №368 від 2013 року.
Тож покупців просять не соромитись просити у продавців документи про якість продукції на прилавку.
Раніше «ВК» писав, що у столиці знищили партію італійського салату, зараженого трипсом.