Літо — пора свіжих ягід, овочів та фруктів: як убезпечити себе від нітратів

Влітку люди традиційно споживають більше ягід, сезонних овочів та фруктів. Але, разом із користю ці продукти можуть містити надлишок нітратів, які є небезпечними для здоров’я.

Нітрати — це добрива, які використовуються для вирощування зелені. У великих дозах вони можуть бути шкідливими, особливо для дітей, вагітних та людей із хронічними хворобами.

«Надмірне вживання таких речовин небезпечне. Держпродспоживслужба щоденно контролює ситуацію, але відповідальність має бути спільною — як у виробника, так і в споживача», — зазначив заступник голови установи Володимир Кустуров.

Українців закликають бути уважними до того, що потрапляє на їхній стіл, і завжди перевіряти, звідки походить продукція.

Існують певні поради, як убезпечити себе:

  • купуйте овочі і фрукти тільки в перевірених місцях з лабораторним контролем;
  • уникайте занадто великих чи яскравих плодів — це може бути ознакою надлишку добрив;
  • етельно мийте зелень та інші продукти;
  • знімайте шкірку, серцевину, стебла — там найбільше нітратів;
  • не їжте овочі із ознаками псування;
  • якщо вирощуєте самі — дотримуйтесь норм агротехніки.

Як зазначають фахівці, безпечні рівні нітратів регулюються наказом МОЗ №368 від 2013 року.

Тож покупців просять не соромитись просити у продавців документи про якість продукції на прилавку.

Раніше «ВК» писав, що у столиці знищили партію італійського салату, зараженого трипсом.