Великодній стіл — смачно, але не завжди легко: «Гіалера» і післясвяткова печія

Вже четвертий рік поспіль Україна відзначатиме одне з найпопулярніших свят— Великдень — в умовах війни. Звісно, це внесло свої корективи у підготовку до свята. Так, Інститут аграрної економіки порахував, що вартість великоднього кошика за середніми цінами станом на середину квітня на 17,0 % більша, ніж торік. Якщо паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль у 2024 році на родину з 4-х осіб обходилися у близько 1422,05 грн, то цьогоріч – у 1663,26 грн

Крашанки і паска – головні атрибути Великодня. І саме святкова випічка – це те, що битиме по кишені найболючіше.  У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки. Тому все більше українців обирають пекти паски вдома. Між тим рецептів Великодніх пасок лише офіційно існує більше сотні. Це без того, що майже кожна господиня має свій секретний інгредієнт, який робить саме її здобу – особливою.

Враховуючи, що українці, коли готують домашню випічку керуються принципом “пасок багато не буває”, результатом поглинання великої кількості здоби може стати печія. Особливо неприємно,  коли це відбувається посеред застілля, коли треба бути в тонусі й підтримувати компанію. А якщо печія відволікатиме – погане самопочуття навряд чи допоможе хорошій бесіді. Єдине, що може швидко допомогти –  це вживання засобів, що призначені саме для таких випадків. Й один з них це – “Гіалера“. Цей засіб допомагає позбутися печії за максимально короткий термін. Ефект від прийому настає через 15 – 30 хвилин.

Сучасне випікання пасок. Головне не лише що, але і в чому

Хоча весь інтернет перед Великоднем і набитий різноманітними рецептами пасок (а їх і правда купа видів – від звичайних дріжджових до сирних і, навіть, морквяних),  у кожній сім’ї, як правило, є власний фамільний рецепт. Тому, щоб не виникло неочікуваностей, більшість господинь, звісно, пробують спекти щось нове,  але традиційно роблять за тим рецептом, який вже перевірений роками, а то й поколіннями.

Між тим, кулінари вважають, що вибір форми, у якій випікатимуть паску, не менш важливий, ніж сам рецепт. Наприклад, якщо пекти паски в силіконових формах, то змащувати їх нічим не потрібно, а самі паски діставати доволі легко. Водночас недоліком цих форм є те, що вони не завжди тримають форму й паска може вийти некрасивою.

Паперові форми для випічки взагалі не потрібно мити після випікання, бо вони одноразові, зате паски в них пропікаються гарно. Втім боки можуть не завжди мати рівномірну скоринку, а якщо тісто занадто вологе, то паски “розповзуться”.

Традиційно ж паски випікали, та й досі випікають у класичних чавунних чи металевих формах.У них випічка виходить завжди рівною, добре пропікається та тримає форму. Єдине – при випіканні, наприклад у чавунному баняку боки потрібно ретельно змастити. А також врахувати, що готову паску має бути зручно діставати з духовки. Бо хоча чавунні форми вважаються ідеальними для рецептів із важким тістом, вага такої форми для випічки буде відчутною.

Прикрашання пасок 2025 – сучасні тренди

Класична паска до якої звикли всі, прикрашається також стандартно – це біла глазур та присипка. Але багато хто відходить від класики і вже кілька років у світі існують тенденції альтернативного прикрашання святкової випічки.

Як не дивно, у 2025 році  модні тенденції зводяться до мінімалізму. Який при тому має бути ніжним та вишуканим. Тож цьогоріч кулінарні блогери різних країн зійшлися на думці,  що наймоднішим варіантом оздоблення Великодньої паски буде бант.

Він може бути з глазурі, мастики, або вафельного чи цукрового паперу. Головна вимога – аби він був пишний і великий.

Ще один тренд – колір. Якщо у 2024 році популярними були яскраві й навіть “кислотні” відтінки, що мали підкреслити святковість настрою, то цьогоріч тренд – абсолютно білий декор великодньої випічки. Навіть якщо це буде бант не зроблений окремо з чогось, а просто намальований на шапці паски по білій глазурі присипкою, то сама присипка теж має бути біла. Це створить ефект обʼємного зображення.

Звісно, чим паска красивіша, тим більше її хочеться скуштувати. Відповідно шматочок здоби своєї, шматок від тої, що мама передала, ще шматок від тої, що сусідка спекла і трохи від тих, що друзі занесли, коли вітали зі святом – і – привіт, печія. В такому разі бажано не забувати про засіб “Гіалера”.  “Гіалера” це дієтична добавка, яка містить трендові та безпечні компоненти, а саме альгінат та гіалуронову кислоту. Вони сприяють не тільки усуненню печії, а й усуненню її наслідків (запалення, пошкодження та хронізації процесу). Згідно досліджень Дорофєєва А.Е. 2019 та 2023 років (http://sgastro.com.ua/article/view/184638; http://sgastro.com.ua/article/view/277987 ), Гіалера сприяє відновленню слизової стравохода та шлунку, захисту її та попередженню виникнення повторних епізодів. Гіалера робить все, щоб смачна їжа залишала лише хороші спогади, а не перетворювала на дракона, що палає вогнем печії в твоєму шлунку.  У межах незалежного споживчого проєкту “На пробу” (http://sgastro.com.ua/article/view/277987) засіб “Гіалера” продемонстрував високий рівень ефективності та довіри серед експертів:

  • 94% експертів порекомендували б “Гіалеру” іншим людям, які страждають на печію.
  • 96% експертів підтвердили твердження: “Засіб Гіалера зменшив прояви печії”
  • 96% експертів довіряють засобу Гіалера після тестування.

Ці результати свідчать про те, що “Гіалера” є сучасним засобом при печії та заслуговує на увагу тих, хто шукає універсальне рішення для її усунення. Більше інформації про “Гіалеру” шукайте на офіційному сайті.