Біохімія – це сила, те, що на вашій тарілці – це сигнали, інформація для клітин. І дуже важливо, щоб ця інформація покрашувала роботу організму, стримувала спроцеси старіння, а, точніше, поцеси руйнування тіла.
Про це говорить відома дієтологиня, лікарка Оксана Скиталінська.
Салат із сирого буряка, броколі, руколи і петрушки — це справжня фармацевтична комбінація на тарілці, яка має потужні протизапальні, антиканцерогенні, антиоксидантні, детоксикаційні й серцево-судинні ефекти.
Чому працює:
- Буряк містить бетаїн, бетанін і нітрати, які знижують рівень молекул запалення TNF-α, IL-6.
- Броколі багате на сульфорафан — ізотіоціанат, який інгібує NF-κB, головний транскрипційний фактор запалення.
- Рукола і петрушка містять флавоноїди (апігенін, кемпферол, лютеолін) з антагоністичним ефектом на запальні сигнальні шляхи.
Споживання бурякового соку знижує рівень маркерів запалення на 24% через 10 днів. Сульфорафан блокує ріст клітин раку молочної залози. Бетаїн (буряк): є донором метил-груп, тобто допомагає “виключати” гени, які стимулюють старіння та хвороби. Сульфорафан: активує ферменти II фази детоксикації в печінці, які нейтралізують канцерогени.
Після 7 днів споживання броколі рівень ферментів GST у крові підвищився на 45%. NO (оксид азоту) з буряка покращує мозковий кровообіг. Апігенін (петрушка) має антидепресивний ефект. Сульфорафан активує Nrf2 знижує нейрозапалення.
“Цей салат і подібні страви – приклад того, як їжа може бути ліками”, – додає лікарка.